65% от анкетираните споделят, че основната причина да пият чай е "за отпускане"

Страстта на британците към чая е предмет на редица проучвания. Най-новото от тях разкрива, че средностатистическият жител на Острова изпива годишно 884 чаши от любимата напитка - количество, достатъчно за напълването на две вани, пише в. "Дейли мирър", цитиран от БТА.

 

Допитването, направено сред 2000 души по поръчка на благотворителното дружество Contact The Elderly, показва, че с напредването на възрастта британците започват да пият повече чай. Хората над 55 години обикновено консумират 21 чаши от любимата напитка седмично. За сравнение - младите хора на възраст между 18 и 24 години пият едва по осем чаши чай седмично.

 

Въпреки че пият по-малко чай от по-възрастните си сънародници, младите британци са по-склонни от тях да посягат към любимата напитка, когато са в лошо настроение. Близо една четвърт от 18-24-годишните пият чай с надеждата да повдигнат духа си, докато сънародниците им над 55 години, търсещи утеха в напитката, са едва 11%.

 

Проучването разкрива още, че близо двойно повече жени, отколкото мъже - 30 срещу едва 16%, разчитат, че горещата напитка ще върне доброто им настроение.

 

От допитването става ясно също, че 58% от британците свързват чашата чай с домашния уют. 65% от анкетираните споделят, че основната причина да пият чай е "за отпускане".

 

"Настоящото проучване е поредното, което потвърждава, че чаят е неизменна част от ационалната идентичност на британците", казва Мери Ранс от благотворителното дружество,
поръчало проучването.