Изобретението на бъдещето бе представено на световния форум "Webit 2015"

 

Българи създадоха робот, който спасява хора при бедствия и аварии. Изобретението на ученици беше представено по време на световния форум в областта на иновациите „Webit 2015”, който тази година се провежда в България. В продължение на два дни София ще е столица на дигиталните технологии в Европа.


Това е „Лабиринтът”. Робот, който може да влезе там, където хората са безсилни. И да спаси човешки живот с помощта на сензори, изпращащи данни в реално време.


„Тъй като той може сам да избягва различни препятствия, ще успее да снима и да дава проби за учените, които ще изследват тази зона”, разказва Венеция Георгиева.


„Лабиринтът” предизвиква истински фурор на състезанието за млади учени, провело се преди месец във Виена.


„На този конкурс имаше над 100 участника и ние се класирахме на първо място във всяка категория, в която можехме”, добавя Венеция.


Сега ученици мечтаят изобретението им да бъде финансирано, за да излезе не само отвъд границите на България, но и на земята.


„Смятаме, че чрез идеите ни можем да направим достатъчно голям и революционен проект, който да смени начина, по който живеем всеки ден”, казва Никита Овсянников.


Днес е най-важният ден в живота и на тримата, защото са най-младите презентатори в историята на форума „Webit”. Проектът им ще бъде видян от най-големите лидери в областта на иновациите.


„Ще имаме възможност да разменим контакти с редица инвеститори”, радва се Борис Зюмбюлев.


„На този конгрес има публика от целия свят и е хубаво да видят, че всъщност и ние българите сме конкурентноспособни”, споделя Венеция Георгиева.


Подобно на други млади българчета и тези вече плануват бъдещото си образование извън България. След обучението в чужбина обаче обещават да се върнат.


Повече по темата гледайте във видеото.