Те ще посочват къде да следят патрулките на КАТ

 

 

Гражданите влизат в битката с бясното шофиране по пътищата. За първи път те ще могат да посочват къде и кога патрулките на КАТ да следят за превишена скорост или за други нарушения на пътя. По този начин контролът на пътните полицаи ще се насочи към най-опасните участъци. 

 

Екип на Новините на Нова отиде край село Усойка, малко преди Благоевград. В този участък от пътя между София и гръцката граница инцидентите на пътя са всекидневие. Рисковете както шофьорите, така и за пешеходците там са огромни. Една от причините е, че след като вече са набрали скорост по магистралата, навлизайки в населено място, трябва рязко да намалят. 

 

Именно затова наричат този участък "пътя на смъртта”. От там през село Усойка минава целият трафик от София към Кулата. Ако искаш да оцелееш на това място, трябва да се научиш да пресичаш бързо. Колите минават бясно, въпреки ограниченията, а пешеходци пресичат непрекъснато заради капанчетата отстрани на пътя.

 

Контролът обаче може да се засили и местните да поискат патрулите на КАТ да дебнат за нарушители в опасния участък. Досега точките на контрол се определяха само от пътните полицаи и местната власт. Сега те ще бъдат обявявани и в интернет страницата на МВР, а за всяка проверка ще предупреждава знак на пътя.

 

Очаква се новите правила да влязат в сила до средата на май. С тях в битката с превишената скорост ще влязат и фишовете от електронните камери на КАТ. В момента има 24 стационарни и 148 мобилни камери, които дебнат за скорост. Радарите в патрулките обаче все още не се използват ефективно.

 

Нова телевизия научи, че в крайния вариант на наредбата най-вероятно ще отпадне идеята цивилни патрулки на МВР да контролират за скорост на пътя и то, когато са в движение, тъй като срещу предложението имало много критики по време на общественото обсъждане.

 

Репортер: Екатерина Николова