Според него е важно засилване на българската енергийна сигурност

Видео: БГНЕС

 

„САЩ стои до България и в трудните времена”, заяви заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий след среща с премиера Бойко Борисов.

 

Според него е важно засилване на българската енергийна сигурност и на целия регион, който е твърде зависим от руския газ. 

 

„Ключът е диверсификацията, интерконекторът между България и Гърция е възможност да се осигури излаз на България към южния коридор”, смята той.

 

Хойт Ий оцени напредъка на България срещу корупцията и организираната престъпност. 

 

"Вярваме, че напредъкът в борбата с организираната престъпност и корупцията ще помогне на България да реализира напълно потенциала си като истинска демокрация. Върховенството на закона е ключов елемент, за да може България да има бъдеще успех, да окуражи предприемачеството, да се обърне ходът на изтичане на мозъци. Понякога пречки са дребните корупционни актове и те трябва да бъдат пресечени. Ще подпомогнем правителството в мерките им", добави Ий.

 

Той бе категоричен, че трябва да има наказания за корупция по висшите етажи, никой не бива да е над закона. 

 

"Важно е да се реализират реформи в съдебната система, тя трябва да е независима, прозрачна. Приветстваме усилията на България за конституционни промени, за да има повече прозрачност, надяваме се политически партии да подкрепят бързо задействане на съдебната реформа. Доволни сме от инициативата открито управление", категоричен бе Ий.