„Турски поток" пък най-вероятно ще мине през Гърция и Македония ца Централна Европа

 

„Турски поток” се реализира след осуетяването на „Южен поток”. Това заяви гръцкият министър на реиндустриализацията, околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис, предаде БГНЕС.

 

Лафазанис коментира бъдещето на проекта за газопровод „Турски поток”, който беше обявен от президента Владимир Путин в Анкара на 1 декември 2014 г. Проектът се реализира вместо „Южен поток”, който беше прекратен заради позицията на Европейския съюз. Новата тръба, предлагана от Москва, има капацитет от 64 милиарда куб. м газ и ще свързва Русия и Турция по дъното на Черно море. Предвижда се също така и изграждането на газов хъб на турско-гръцката граница, откъдето природният газ ще потегля за Европа през гръцка територия.

 

„За това осуетяване Гърция не носи никаква отговорност и не се е намесила в това нещо. Русия избра нов маршрут, за да стигне до турско-гръцката граница. В момента, в който това стане, сме склонни да допринесем, така че да бъде създаден гръцки газопровод, който тръгва от гръцко-турска граница, гръцка територия и ще стига до Македония, по посока на Централна Европа. На етап обсъждане сме с руската страна за такъв проект, засега сме на добър път", добави Лафазанис.

 

Снимка/Видео: БГНЕС