За пенсионерите от 2025 година излиза по-изгодно да си оставят парите в НОИ

 

Пенсия с 300 лева отгоре обещават управляващите, ако депутатите подкрепят увеличението на осигуровките. Това сочат сметките на финансовото министерство. Оттам изчисляват също, че за хиляди българи ще е по-изгодно да се осигуряват само в НОИ, а не и в частен фонд. Фондовете обаче оспориха разчетите.  

Още по темата


От финансовото министерство изчисляват колко ще е средната пенсията в бъдеще, ако осигуровките останат без промяна и колко ще е, ако се вдигнат – както се предлага сега. Таблицата показва, че независимо дали оставим парите си само в НОИ или ги разпределим и в частен фонд, ако се вдигнат осигуровките – вдига се и пенсията.

 

Ако приемем, че осигуровките се вдигат, от министерството изчисляват къде ще ни е по-изгодно да си държим парите – само в НОИ или в НОИ и фонд. За пенсионерите от 2025 година излиза по-изгодно да си оставят парите в НОИ. Фондовете обаче бяха категорични „Сметките на финансовото министерство са грешни”. 

 

Според частните пенсионни фондове единствената цел на разчетите на държавата е да убеди хората да прехвърлят парите си в НОИ. „Очевидно продължават с опитите, макар и на база на грешни изчисления, манипулативни допускания, цифри нямащи нищо общо с действителността, да твърдят, че въведеният избор е полезен за хората”, коментира Даниела Петкова, изпълнителен директор на частен фонд.

 

И експерти определиха данните като едностранчиви, най-вече защото е изчислено как ще растат пенсиите, ако растат осигуровките към НОИ,  но не е изчислено как биха растели пенсиите, ако и вноските към фондовете се увеличаваха. 

 

Усещам някакъв опит за противопоставяне на първия и втория стълб. Това не е коректно” , коментира бившият социален министър Иван Нейков.  От финансовото министерство категорично отхвърлиха съмненията и обясниха, че разчетите са направени прецизно. 

 

Сийка Красимирова е родена през 1960 година. Тя ще е от първия випуск пенсионери, които ще могат да получат пари и от НОИ и от частен фонд. „В известен смисъл като опитно зайче се чувствам”, призна тя. Красимира вече е взела своето решение дали да мести парите си или не. „Всички се надяват на по-висока пенсия, но аз не очаквам сериозна сума”, призна тя.  А кога хората на практика ще могат да прехвърлят парите си от частен фонд в НОИ все още не е ясно.