Според депутата няма намеци в глобата от 681 лева, наложена на ДПС

 

„Лютви Местан си е сбъркал професията, той е за адвокат. Една дори трудно защитима теза я представя в убедителна светлина”. Това заяви депутатът от ГЕРБ Методи Андреев в предаването „Здравей, България”.

 

В парламента на първото заседание след Великденската ваканция, лидерът на ДПС се опита да защити правото си да агитира на майчин език по време на избори. Пред депутатите Лютви Местан показа няколко наказателни постановления, наложени на него и негови колеги за агитация на турски по време на последните избори. Един от актовете е на стойност 681 лева, което Местан свърза с годината на създаване на българската държава.

 

Според Методи Андреев глобата от 681 лева, наложена на от страна на областния управител на Пловдив Розалин Петков, няма нищо общо със създаването на българската държава. 

 

„Чак такъв дълбок замисъл надали е имал г-н Петков. Истината е, че в пловдивски окръг на много места ДПС се изявиха като гавази на политическата корупция. На много места, особено в ромските махали, бяха засечени техни хора, които търсеха начини и възможности, развиваха схеми за купуване на глаксове”, заяви Методи Андреев.

 

По думите му в Розино например представител на ДПС дал пари на ромите да си честват рождените дни и сватбите.

 

„И те си честваха цяла седмица. Вижте после резултатите там”, заяви Методи Андреев. 

 

Относно използването на майчин език по време на агитацията, Методи Андреев заяви, че е против това да се наказва чак със затвор, но трябва да се спазва българският закон. 

 

„След като законът казва, че не може да се агитира на друг, освен българския, той трябва да бъде спазван. Нали ДПС твърдят, че не са партия на етническото малцинство”, допълни Андреев. 

 

Според него не бива да се напада ДПС на културна база, а трябва да се тръгне срещу корупцията.

 

Целия разговор гледайте във видеото!