Причината - скандалът с певците от православния хор „Йоан Кукузел”

 

Протест с искане за оставката на министъра на културата Вежди Рашидов. Причината - скандалът с певците от православния хор „Йоан Кукузел”. По думите на протестиращите - заради изказването на министъра по адрес на един от певците на хора „Йоан Кукузел”, че ще му даде пари, за да спре да пее. Скандалът с хора се разгоря, след като един от певците беше уволнен, а друг напусна в знак на солидарност.


Хорът „Йоан Кукузел” беше поканен да пее в катедралата Нотр Дам в Париж, докато в Лувъра първите ни мъже показваха тракийското злато. Преди пътуването един от хористите се възмути, че ще пеят без пари, само срещу редовните командировъчни. Това предизвика уволнението му. А след гастрола негов колега подаде оставка в знак на солидарност.


„Най-обидно е, че министърът на културатата няма отношение към творците - нас ни зачитат обикновените хора, но не министърът или министерството”, обясни богословът Стоян Малинов.


Малинов и колегите му били възмутени от думите на министър Вежди Рашидов, че е готов цитирам „да даде сто лева на уволнения хорист, за да се успокои и да спре да пее”.  


Днес обаче, в писмо, министърът на културата се извини на тенора Георги Петров.


„Ценя труда на всеки творец, на всеки български артист, аз самият съм част от творците и искам те да живеят достойно”, казва Рашидов.


От Министерството на културата  са категорични, че хористите не са искалили хонорари. Без пари работили всички от екипа, подготвил изложбата в Лувъра, както и по съпътстващата културна програма.


А според двамата бивши хористи, прекарали 20 години в „Йоан Кукузел”, Рашидов трябва да се извинява не на тях, а на своите избиратели.


Повече по темата гледайте във видеото.