Никой на фронтa не вярва в Минските споразумения, предава от мястото военният кореспондент на BBC

Проруските сепаратисти обстреляха украинските позиции източно от гр. Мариупол в нарушение на Минските споразумения, информира в четвъртък вечерта BBC Russian.

 

Водещата британска телевизия цитира собствения военен кореспондент в Донбас Томас Баридж, според когото групата международни наблюдатели са напуснали украинските военни позиции по време на обстрела.

 

Напоследък Вашингтон обвинява Москва в това, че изпраща в района на конфликта редовни войски. Руската страна обаче опровергава истинността на подобни обвинения, които пък се потвърждават само от военните кореспонденти на международни медии в Донбас.

 

Според кореспондента на Би Би Си представителите на украинските и международни медии са се криели от артилерийския обстрел в лошо осветено сграда в с.Широкино. „Но по време на обстрела украинските войници, които бяха до мен, запазваха самообладание – те просто си седяха, а някои дремаха. По думите им, подобни обстрели вече са всекидневна работа…”, коментира британският журналист.

 

Снарядите според него са падали наоколо, а сътресенията от взривовете разлюлявали всичко наоколо. „След приключването на най-ожесточената фаза на артилерийския обстрел на журналистите показаха невзривилия се снаряд от едър калибър, който проби горните етажи на сградата”, предава Баридж за Би Би Си.

 

Калибърът доказва, че снарядът е изстрелян от тежка гаубица, които би трябвало да са изведени от зоната на конфликта в съответствие с Минските споразумения. Първата фаза на обстрела продължавала един час, след което силите на украинската антитерористична операция (АТО) са открили ответен огън.

 

Кореспондентът на Би Би Си не крие, че нито местните, нито военнослужещите, нито дори журналистите вярват в спазването на минските договорености от страна на проруските сепаратисти, както и от страна на руските войски, които ги снабдяват с въоръжения и муниции. „Един от войниците Симеон, който е на 22, ми каза, че след сключването на Минските споразумения през февруари, жестоките сблъсъци и престрелки в този участък на фронта само нараснаха”, обобщи в репортажа си от фронтъовата линия Томас Баридж. 

 

Текст: Николай Марченко