От ГЕРБ предлагат редакция на проекторешението, с което България признава арменския геноцид

Видео: БГНЕС

 

Премиерът Бойко Борисов изненадващо се появи в парламента и проведе среща с Радан Кънев, депутати от ГЕРБ и председателя на Народното събрание Цецка Цачева. 

 

Докато бе в стаята на Цачева от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева предложи редакция на проекторешението, с което България признава арменския геноцид в Османската империя.

 

В предложения от нея вариант думата "геноцид" е изменена с определението "масовото изтребление". В тази връзка Борисов няколко пъти повтори именно тази формулировка и обяви, че "това са българските думи" за случилото се, пише БГНЕС.

 

"Винаги в ГЕРБ сме отчитали това, че на границата с Турция има проблеми. Те направиха жестове към нас с износа на месо, където контрасанкциите на Русия ни удариха много. Надявам се, че ясното разграничение между Османска империя и сегашна Турция и безспорният исторически факт, че са изтребени хора тогава, ще се отчете от турското правителство”, коментира премиерът. 

 

"Не можем да направим по-различно от това да признаем масовото изтребление на арменците, защото ГЕРБ е партия, която винаги е била против това", допълни Борисов.