Te са населени от по-малко от 7500 души, живеещи разпръснати из 22,000 кв. км дива земя

Западните фиорди са мястото, на което царуват драматичните пейзажи на Исландия и където изчезва масовият туризъм на страната – по-малко от 14% от посетителите се осмеляват на пътешествие до най-западната и безлюдно-дива точка на страната.

 

Малкият фиорден полуостров, който се простира от северозападния ъгъл на Исландия до Атлантическия океан, разкрива едни от най-забележителните и недокоснати местности – величествени скали, бурни водопади, черни пътища, прокрадващи се покрай крайбрежни фиорди и пълзящи над огромните централни планини, водещи до малки рибарски селца; до изоставени църкви, до забравени паметници и ако късметът е на страната на посетителите, до тайни пътеки, разкриващи птичия живот на фиорда, скривалищата на арктическите лисици и многобройните океански изгледи от най-високите места.

 

Западните фиорди са населени с по-малко от 7500 души, живеещи разпръснати из 22 000 кв. км дива земя, което прави фиордите най-малко населената част на обитаема Исландия. Те са и най-студените - зимата може да трае от септември до юни, като често силните и неспирни ветрове, гъстата мъгла и тежките снеговалежи затварят летищата в региона в продължение на седмици.  

 

Бурното време и липсата на туристическа инфраструктура правят разходките из Западните фиорди трудни, но тези, които все пак се решат на природното предизвикателство, успяват да съзрат гледки, които остават за цял живот.