Едно от предположенията им е, че насилието е провокирано от преумора

 

Новината за жестокото посегателство шокира медиците в акушеро-гинекологичните болници и отделения. От 34 години Мая Бонева е посветена на грижите за майките и техните рожби. Старшата акушерка от I-ва АГ болница „Света София” не може да повярва, че неин колега е наранил дете.


„Единственото, което искам да кажа е детенцето, да се оправи. Не мога да повярвам. Имаме деца, внуци. Не мога да си представя, в нашите ръце се ражда живот, не мога да си го представя”, възмущава се старшата акушерка Мая Бонева.


Всички се питат какво би могло да отключи подобна агресия. Едно от предположенията на медиците е, че насилието е провокирано от преумора.


„Когато извършваш толкова тежък труд в емоционален и физически аспект труд, в крайна сметка получаваш такава умора, че в някакъв момент е неизвестно какво може да се случи”, коментира Милка Василева от Асоциацията на специалистите по здравни грижи и акушерки.


От няколко години има остър дефицит на акушерки в България. Около 95% от младите кадри заминават в чужбина. Затова и в много болници се налага да работят пенсионирани акушерки.


„Ниското заплашане принуждава много хора да работят на 2-ро място, на 3-то място. Съгласете се, че с една заплата от 600 лева няма как да се справи човек”, добави още Милка Василева.


Етичната комисия към Асоциацията на специалистите по здравни грижи и акушерките вече се е самосезирала по случая в болница „Софиямед”.


„За съжаление това е изключително тежко професионално нарушение и нещата отиват към отнемане на професионални права”, коментира още Милка Василева от Асоциацията на специалистите по здравни грижи и акушерки.


Най-тежкото наказание, което може да бъде наложено на акушерката, е отнемане на правоспособност за срок от 3 месеца до 3 години.


Повече по темата гледайте във видеото.