Пресъздаваме екстремни ситуации на пътя и изхода от тях

 

При пътни инциденти са загинали толкова българи, колкото е населението на един голям областен град. Това показват данните за последните 50 години. Над 50 000 са смъртните случаи, ранените са в пъти повече. Какви са шансовете да оцелеем на пътя?


Теди е още дете, когато решава, че ще посвети живота си на автомобилите.


„Беше 2002 година на 3-ти април след ремонт на един мотор реших, че трябва да го изпробвам”, разказва Теодор Пенков, пострадал в катастрофа.


Пали мотора както всеки друг път. Настъпва и тръгва. На последното самостоятелно пътуване в живота си.


„Това си го спомням и днес, като видях камиона пред мен, само ми мина през акъла: „Олеле майко, стана лошо!” и вече не помня самото падане”, разказва Теодор.


Когато отваря очи, разбира, че има счупен гръбначен прешлен, разкъсан бял дроб и шест счупени ребра. Разбира, че шансът отново да се изправи на крака и твърде малък.


„Времето си минава, ето аз бях на 22, сега съм на 35, на мен реално времето, в което трябваше да създам семейство или нещо подобно, отминава, а то времето никой не може да го върне”, добавя той.


Но за статистиката Теди е просто едно число. Редом с хиляди други. Само заради превишена скорост за последните 10 години живота си на пътя са загубили над 4000 (4384) души. Ранените са близо 9 пъти повече (38 096). 38 000 души със съдбата на Теди.


„Сега гледам и по интернет, и по телевизията разни клипове на разни герои с високи скорости - просто Господ да ги пази. Ако не се опазят те самите – няма кой”, казва Теодор.


Колкото и непредвидими да са трагедиите на пътя, спасение има. Димитър Илиев е 8-кратен рали шампион.      


„Ще направим експеримента, за който говорихме, искам да се стегнеш, защото ще направим нещо много екстремно”, обяснява Димитър Илиев, осемкратен национален рали шампион.


Кои са екстремните ситуации, които предизвикахме и как се справихме с тях?


Всичко, което трябва да знаете за сигурността по пътищата – в „Темата на Нова”, в неделя след централната емисия новини.