Темата предизвика тричасов спор и тежки геополитически битки и в парламента

 

Геноцид или изтребление е имало над арменците в Османската империя? Тричасов спор и тежки геополитически битки и в българския парламент. 

 

Резултатът е, че след 9 години „Атака” се пребори България да признае официално масовото изтребление на арменците преди точно един век. Занапред страната ни ще почита паметта им на 24 април. 

 

Вертануш Тупакбашиян определя днешния ден като паметен. Дядо ѝ губи жена си и двете си деца. Другата ѝ баба - съпруга си. Всички бягат в България от Анадола. 

 

За нас това не е борба на лобита, пари, влияние, а е морална кауза, която ние защитаваме”, заявява Вертануш Тупакбашиян. 

 

Именно като сложна битка на лобита обаче изглеждаше дебатът за проекторешението в парламента. Извънредни почивки, совалки между партиите, демонстративно напускане на пленарната зала, внезапна поява на министър-председателя в парламента и тихо присъствие на турски дипломат на балкона над пленарната зала по време на цялата тричасова уж историческа дискусия. 

 

„Арменците са били насилствено депортирани в кервани, конвоирани от турски войници, избивани целенасочено по пътя, в това число от глад”, заяви Валери Симеонов.

 

„Избиването на една огромна част от арменския народ, макар и в условията на война, е несъмнено варварски акт”, заяви Валери Жаблянов. 

 

„Ние не говорим за история. Ние говорим за морал!”, заяви Станислав Станилов.

 

Преди, по време и след дебата се запази и очакваната конфигурация - всички срещу ДПС. 

 

„Кому е нужно днес, питаме, екстраполацията на историческите разломи в съвременни разделителни линии”, попита Лютви Местан. 

 

Основната тревога е, че решението ще удари по отношенията ни с днешна Анкара.

 

„Историята си е история, жертвите са си жертви, този ден трябва да бъде възпоменаван”, коментира премиерът Бойко Борисов. 

 

Компромисът на властта е вместо геноцид, да признаем само "масово изтребление". Арменците у нас отчасти разбират неизбежния компромис. Но не разбират защо Турция е толкова чувствителна по този въпрос. 

 

Веднага след гласуването на решението, паметта на убитите беше почетена с едноминутно мълчание. ДПС напусна залата.