Как да променим тенденцията и да върнем усмивките на лицата си?

 

Българите – най-нещастни. Страната ни отново е на дъното в поредната класация за световното щастие. Нареждаме се на 134-то място от 158 възможни в класацията на Галъп. Как да променим тенденцията и да върнем усмивките на лицата си?


Откакто се помни Мирослав винаги е искал да бъде пожарникар. Сбъдва мечтата си преди две години. Напук на класацията, той се определя като един наистина щастлив човек. Открихме го минути след като се беше включил в потушаването на битов пожар в София и спасяването на възрастната жена от горящата сграда.


„Чувството да спасиш някой, без значение дали е човек, животно или каквото и да е същество, е прекрасно”, казва пожарникарят Мирослав.


Той цени всеки миг от живота си, защото всеки ден се подлага на риск.


„Както в момента, когато разбрахме, че има жена вътре, влизаш и не мислиш за себе си. Гледаш да си свършиш първо място работата и когато вече всичко приключи осмисляш какво е можело да се случи”, споделя пожарникарят Мирослав.


Мирослав е категоричен – да си пожарникар е щастлива професия. Според проучване на американски социолози огнеборците са на второ място в класация на най-щастливите професии. Първи са свещениците, а после - физиотерапевтите. Универсално хапче за щастие обаче няма.


„Всеки от нас се чувства уникално, индивидуално нещастен или щастлив и това се определя базисно от начина, по който сме пораснали”, коментира още пожарникарят Мирослав.


Няма някакъв основен фактор, който да нарежда страната ни сред последните по щастие, заедно с Египет и Йемен. Погрешни се оказват и схващанията, че сме нещастни заради всеобщо безпаричие или нисък стандарт на живот.


„Това са защитни механизми да търсим оправдание за собствената си неспособност да функционираме като отговорни хора, които знаят и искат нещо да постигнат или да променят”, обяснява Павлина Нанева, клиничен психолог и семеен психотерапевт.


Най-щастливи според световната класация се оказали хората в Швейцария, Исландия и Канада. А критериите за щастие били брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота, свободата на избор, липсата на корупция и щедростта. И рецептата на Мирослав.

 

„Всеки трябва да намери своя път в живота”, казва Мирослав.


Повече по темата гледайте във видеото.