Той беше осъден за клевета от Румен Овчаров

 „ Аз водя битки с енергийната мафия от години наред, това е най-зловещата мафия в България, тя показа с поведението си, че за нея държавата е безпомощна. Убеден съм, че подобни въпроси като този, с който се опитват да ме осъдят по бързата процедура с фалшиви подписи ще отидат на вниманието на европейските институции”, заяви в студиото на „Събуди се” Яне Янев, който в момента съветва премиера Бойко Борисов. 

Още по темата

 

Яне Янев беше осъден за клевета от Румен Овчаров, заради думите на Янев, че бившият министър е част от енергийната мафия.

 

Той твърди обаче, че мотивите към съдебното решение са подменени и подписани от друго лице мотиви. „Вещото лице е установило, че мотивите са подписани от друго лице и са написани в друга кантора. Има 14 разлики в подписите. Аз лично не бях се натъквал на случай, при който някой друг подписва съдебно решение, а не съдията по делото, такъв прецедент не съществува за последните 25 години”, заяви днес Янев. Той настоява съдията по делото да премине детектора на лъжата. 

 

„Години наред всички отричаха, че е необходима конституционна реформа, сега всеки разумен човек повтаря тезите на РЗС, че е необходима дълбока конституционна реформа, но успоредно с нея трябва да се зададе големия въпрос дали в България правосъдната система не е изключително тромава, неефективна и страшно скъпа”, коментира още той.

 

„Тази съдебна система е непосилна за българските данъкоплатци, тя трябва да се преструктурира. Не може да има истинска дълбока, ефективна съдебна реформа без Велико народно събрание. Самата съдебна власт в тази Конституция  е така поставена, че да не може да се реформира сама и да не може да я реформират другите власти”, каза още той.