Клишетата в автобиографиите и мотивационните писма трябва да бъдат избягвани

 

Става все по-трудно да си оригинален когато кандидатстваш за работа. Проучване сред работодателите в социалната мрежа показва, че клишетата в автобиографиите и мотивационните писма трябва да бъдат избягвани, ако искаме да ни забележат.

 

"За когото и да работя, ще е на късмет, нямам време за губене и не искам да ме разхождате по интервюта. Затова да променим статуквото, идвате вие при мен", пише Даниела Илиева в CV-то си, обидена, че до сега бизнесът я подценява.

 

 „Осъзнах, че не ми се ходи по  интервюта, в които трябва да бъда оглеждана като кон за продажба”, коментира тя.  Даниела е предучилищен педагог, написала е, че владее 4 езика - арабски, руски, малко английски и френски. CV-то си изпратила на латиница, защото така пишела по-бързо.  20 години Даниела е имала собствен бизнес  за внос на китайски стоки. От 2009-та си търси работа в различни области, дори и в почистването. Нарича интервютата „кастинги” и е уморена от тях. 

 

До сега никой не е дошъл на крака да назначи Даниела. С "достатъчно" компютърни умения обаче, CV-то й стигнало до софтуерната фирма на Александър Пенкин. “Mога да си представя, че ще има кандидат, на който ще му повярвам, че ще бъде късмет да го наемем, но като цяло репликата е доста смела”, коментира той.  HR-а на фирмата не потърсил Даниела заради липсата на опит в бранша. 

 

Според работодателите, успешните кандидати се виждат след първия половин час разговор. „Когато видиш изцяло пасивен кандидат, ти се учудваш той желае ли нещо въобще”, коментира Пенкин. Сигурен съвет за добро впечатление  пред бъдещия шеф няма, но реалната самооценка е желателна.Във фирмата на Пенкин дори е имало кандидат за работа, който е искал 100 лева, за да се яви на интервю.

 

Консултантите предупреждават: има праг, след който кандидатстването става неадекватно. Дръзките CV-та може да бъдат поощрени, но в разчупените браншове като рекламата. Масово бизнесът е консервативен.

 

Колкото по-сериозно е написан документът, толкова по-сериозно се отнасяте вие към това да си намерите добра работа”, коментира консултантът Мария Темелкова. Браншовете с най-много свободни работни места остават изнесените услуги и ИТ.