Засега не се съобщава за загинали българи

Видео: Ройтерс

 

Жертвите на опустошителното земетресение от 7,9 по скалата на Рихтер в Непал са близо 1500 души. Точният им брой не е известен, тъй като стотици сгради са рухнали и не се знае дали под отломките има хора. Съобщава се за жертви в Индия, Бангладеш и Тибет. 

 

Трусът  е усетен силно чак в столицата на Индия, Ню Делхи, на 1000 километра от епицентъра. По информация на посолството на България в Индия, акредитирано и за Непал, към момента няма данни за пострадали български граждани.

 

Лавина, отприщена в резултат на силното земетресение в Непал, помете базов лагер на алпинисти под Еверест. Загинали са най-малко 10 чужди алпинисти. Изпратени са хеликоптери, които да огледат недостъпните, планински райони. 

 

В резултат на мощния земен трус в Непал в Тибетския район са загинали пет души и 13 са получили сериозни наранявания. Най-сериозно е пострадал тибетският окръг Шигадзе. Има разрушения в няколко селища. Прекъсната е телекомуникационната връзка. По данни на посолството на КНР в Катманду поне двама китайски граждани са сред убитите от земетресението в самия Непал.

 

 

Мощното земетресение и последвалите вторични силни трусове срутиха 9-етажна историческа кула в непалската столица Катманду. На място бяха открити телата на десетки загинали. Стотици са ранени, има още затрупани хора под рухнали сгради в Катманду.

 

С голи ръце хората измъкват затрупани от сриналите се сгради. Някои превозват пострадали в болниците със собствените си автомобили или носейки ги на гръб. В столицата на планинската държава цари пълен хаос. Разрушени са десетки жилищни блокове, исторически сгради и паметници. Мобилните телефони нямат обхват. 

 

"В част от щат Бихар спряхме тока от съображения за сигурност. Съобщават ни за 3 жертви, но нямаме окончателни данни. Положението в засегнатите области е тежко, защото те още не са се възстановили от голяма буря", съобщи индийският депутат Раджив Пратап. 

 

Според сеизмолози земетресението е било на едва 2 километра дълбочина, поради което се е усетило толкова силно на повърхността. Местни жители продължават да публикуват трескаво коментари на сайта на Европейския сеизмологичен център след разтърсилия ги мощен земен трус. Повечето коментари са на граждани, които са били на над 80 км разстояние от епицентъра на земетресението. Съобщават за силно клатене в продължение на минута и множество разрушения.

 

Повечето хора и досега са извън домовете си, тъй като трусовете продължават. Има много затрупани хора под развалините. Регистрирани са и земни трусове минути след първия - с магнитуд 7,1 по Рихтер, 5,8 по Рихтер, 5,5 по Рихтер, 5,3 по Рихтер. Силните земетресения са усетени и в Северна Индия, Бангладеш, Тибет, както и в целия регион в радиус от близо 800 км. В Индия загиналите след земетресението са над 20.