За трета поредна година в страната се провежда кампанията "Книги за смет"

 

За трета поредна година стотици се включиха в  кампанията "Книги за смет" – върнете килограм пластмаса и вземете книга. Кампанията има за цел да стимулира хората да предадат поне 1 килограм пластмасови отпадъци, годни за рециклиране. Получава се талон за една безплатна книга.

 

"Основният фокус в кампанията определено е рециклирането, не е безплатната книга и искаме да възпитаме това отговорно отношение към околната среда от все повече хора и сме много щастливи, че кампанията успява. М ного участници в нея започват да ни споделят, че са започнали да рециклират благодарение на кампанията, което е нейната цел", каза Симеон Василев от Фондация Credo Bonum, които са организатори на кампанията. И тази година тя се провежда в 4 града. Вчера започна в Пловдив, днес в София, 9 май в Плевен, 16 май в Бургас.

 

И докато за София все още няма данни колко пластмаса е била събрана в кампанията, то за Пловдив вчера организаторите казват, че са събрали рекордните 2 тона и половина, което е най-високото количество, което са събирали в южния ни град. В София засега очакват близо 4 тона да се съберат. 

 

Старите си пластмасови играчки за книги избра да замени днес 8-годишният Мишо. Той си взе книги, естествено детски, но и български - за приключенията на Ян Бибиян. 

 

За две седмици семейството на Ирина е събрало 1,4 кг пластмаса. Тя дойде днес в София с дъщеря си, защото малката й дъщеря иска книжка. Според майката, 7-годишната Михаела знае много добре защо е тази инициатива. 

 

Снимка/Видео: БГНЕС