Резиденцията му сериозно пострада по време на вчерашното земетресение

Президентът на Непал Рам Баран Ядав прекара нощта на палатка заради опасност от разрушения в официалната резиденция на държавния глава в случай на вторични трусове, предаде БГНЕС, позовавайки се на информация на Индия ТВ.  

Още по темата

 

Резиденцията на премиера на страната също е получила значителни повреди. След земетресението с магнитуд 7,8 в събота днес бе регистриран още един силен трус от 6,7 по Рихтер. Серия от вторични трусове предизвикаха нови лавини по склоновете на Еверест. 

 

По последни данни жертвите на силното земетресение в събота в Непал са 2263 души. Ранените са 5880. Заради продължаващите трусове столицата Катманду е без електричество, но има мобилна връзка. Информацията е на говорителя на непалската полиция Кемал Сингх Бан.

 

В Индия властите съобщиха за 53 загинали. Според китайския печат трусът е убил 17 души в Тибет. Все още се издирват затрупани хора, както в Непал, така и в подножията на връх Еверест, където лавини затрупаха алпинисти. Броят на загиналите алпинисти се очаква да надхвърли 18 души. Над 40 алпинисти са ранени.

 

Вчерашното земетресение бе с магнитуд от 7,8 степен по скалата на Рихтер. Това е най-силното земетресение в Непал от 1934 г. Тогава  трус с магнитуд 8 по скалата на Рихтер е причината за смъртта на над 10 000 души. Тогава Катманду и още няколко града са напълно разрушени.

 

От тогава досега още няколко силни земетресения причиняват огромни щети и смъртта на стотици жители на Непал. През 1980 г. 178 души загиват, а над 40 000 домове са разрушени заради трус с магнитуд 6.5 по Рихтер.

 

 

През 1988 г. 722 души умират в Индия и Непал, 12 000 са ранени, а 460 000 са принудени да напуснат домовете си заради земетресение с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер. Преди 4 години трус с магнитуд 6,9 по Рихтер уби шестима, рани сериозно 30 души и накара над 13 000 души да потърсят нов дом.