Повече от 45 силни вторични труса са регистрирани за последните 24 часа, над 2300 души са загинали

Непал не спира да се тресе. Повече от 45 силни вторични труса са регистрирани за последните 24 часа. Най-мощният от тях е с магнитуд 6.7 по Рихтер и е усетен много силно в столицата Катманду. 

Още по темата

 

Повече от 2 300 души са загинали при вчерашното земетресение със сила 7.9 по Рихтер. На кадри от охранителни камери се вижда как сградите се разпадат, а хората бягат панически, за да спасят живота си. Разрушенията са огромни. Цели квартали на Катманду са изравнени със земята. Трусът предизвика лавини в района на Еверест в момент, когато сезонът за изкачване на върха започна. Спасителни екипи и хуманитарна помощ от целия свят вече пътуват към Непал.

 

 „Видях една сграда да пада, а други се огъваха. Хората започнаха да бягат навън. Прекарахме нощта на открито в палатки и каквото имаме”, разказа една от оцелелите при бедствието. Земетресението е било толкова силно, че хората са скачали панически от сградите, за да не бъдат смачкани от руините им.

 

„Когато земетресението започна, бяхме в автобус. Изведнъж всичко започна да се мести и реших, че ще катастрофираме. Хората започнаха да крещят. Слязохме и навън всичко се движеше”, спомни си Патрик Леон, турист от Франция.

 

Някои хора бяха спасени като по чудо...А известната историческа забележителност в центъра на Непал - 60-метровата кула Дхарахара - вече не съществува. Под отломките й може би има затрупани 50 души. А спасителите са неуморни.

 

Започнахме в  един часа вчера и не сме спирали да търсим хора. Няма и да спрем. Преди малко спасихме 15 души от съседната сграда. Всички са живи. Живи са! Но открихме 50 загинали”, разказа Рамраза, един от спасителите.

 

На изток, в Хималаите, шерпи и алпинисти бягат, за да спасят живота си. Земетресението отприщи лавини и свлачища, а до вчера базовият лагер за изкачване на Еверест, днес вече е лобното място на 10 души.

 

Лавината помете всички палатки. Не остана нито една. Не знам колко са жертвите. Всички палатки бяха отнесени от лавината. Вътре имаше поне 55 души”, обясни планинският водач Гелбу.  Сред жертвите е и директор в „Гугъл”. . Опитният катерач Дан Фрединбург заедно с трима свои колеги се подготвяли за покоряването на Еверест, когато земята се разтресла.

 

„Базовият лагер е покрит от облаци, паднаха и няколко големи лавини. Имаше и свлачище. Повечето от нас са добре, но няколко души тръгнаха към другия лагер. Все още нямаме никакъв контакт с тях”, каза алпинистът  Арджун Ваджпай.  

 

С падането на нощта в Катманду, хиляди останаха да спят под открито небе.  Защото ги страх, че ужасът може да се повтори или защото всичко, което са имали вече не съществува.