Окончателното решение зависи от гласуването в парламента

На изнесено заседание в Костенец парламентарната комисия по образование промени решението си от тази седмица и приемът след 4-ти клас в математическите и природоматематическите гимназии остава.

 

В Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски” учат над 1200 ученици. От години всички влизат с изпити.  „Някои деца са още в детската градина, но родителите им изявавяат желание техните деца да учат тук”, заяви директорът на гимназията Антони Стоянов.  След година уроци, когато е бил в трети клас, Калоян Първанов е влязъл да учи в СМГ. Сега го чака ново кандидатстване, но не помни с лошо предишното.

 

За мен не е имало никакъв стрес, защото това не означава нищо, всеки ученик има втори шанс да го направи след седми клас, а и когато си толкова малък, не усещаш нещата като толкова стресиращи и напрягащи”, твърди момчето. 

 

Според неправителствените организации, приемът след 4-ти клас противопоставя училищата и децата  на по-добре и по-зле подготвени. „Ако ние непрекъснато смятаме, че със създаването на елитни гимназии ще направим цялото образование по-качествено, това няма как да се случи”, коментира Мариана Банчева от Института за прогресивно образование.  

 

Учителите по математика усещат аналитичната мисъл на децата в годините след началното училище. Румяна Караджова, която преподава математика твърди, че годините между 5-ти и 7-ти клас е времето, в което талантите се откриват и развиват.

 

Като родител на третокласничка, Веселин Димитров от Благоевград вече води дъщеря си Мария на уроци по математика и английски език. Той обмисля тя да продължи в математическата гимназия в града. За него обаче нямаше да е болка за умиране, ако приемът беше отпаднал.  „ Училища има, стига на децата да им се учи”, коментира той.

 

Управляващите ще защитят приема след 4-ти клас и при гласуването в пленарната зала.  „Такава дългогодишна традиция трябва да бъде запазена”, убедена е Милена Дамянова, председател на парламентарната комисия по образование.  „Оразованието в никакъв случай не трябва да бъде сфера на политически емоции”, заяви тя.  Черно на бяло законът ще стане окончателен след гласуването ми на второ четене в Парламента.