Новото изискване влиза в сила от вторник

 

Натуралните сокове поскъпват, заради ново изискване на Брюксел. От утре плодовите напитки на пазара ще трябва да са без добавена захар. Производителите трябва да постигат вкуса, само от вложените в тях плодове. За какво трябва да следим, когато избираме натурален сок?


От утре на щандовете всички плодови сокове ще трябва да са без добавена захар. Производителите и търговците имаха година и половина, за да спазят изискването на Брюксел. Така всички сокове ще бъдат здравословни и в тях ще може да се добавят единствено витамини, минерали и т.нар. „добавки в храната”. За спазването на новите изисквания ще следят и инспекторите от Агенцията по храните.


Всеки път, когато избира сока за трапезата, Ферид внимателно следи етикета. И проверява съставките в напитката.


„След като е натурален – важното е да е натурален. Трябва да има истински продукти в него”, на мнение е потребителят Ферид Крачов.


От утре всички натурални сокове наистина трябва да са натурални. Тогава изтича толеранса, който Брюксел даде на производителите и търговците да изтеглят от пазара соковете с добавена захар.


„Сладостта от соковете за плодове може да идва само от самия плод – от естествено съдържащите се захари. Не е разрешено да се добавят захари и подслаждащи вещества”, коментира инж. Атанас Дробенов от Агенцията за безопасност на храните.  


А в нектарите захарта не може да е повече от 20% от съдържанието. Още когато Брюксел официално забрани изкуствените подсладители в соковете, повечето производители спазиха изискването.


„За индустрията не е новина, защото от години производителите не влагат масово захар и използват претенцията „без захар”. Така че е хубаво и българският производител да асоциира специалното наименование „сок” като продукт, в който няма друго освен сока”, обясни Жана Величкова от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки.


Този производител също отдавна спазва новите правила за захарта в соковете.


Плодовете съдържат захари, затова не трябва да има добавена захар. Не защото е вредно, а защото няма граница фалшификацията. Това е фалшификация – да наричаме сок един продукт, в който имаме захар”, коментира проф. Христо Крачанов – собственик на фирма-производител.


Новите изкисвания обаче щели да оскъпят производството на крайния продукт и най-вероятно съвсем скоро плодовите напитки ще поскъпнат.


„Защото вътре няма да има добавена вода и няма да има добавена захар. Продуктът ще е 100% натурален”, обясни Благовеста Крачанова, управител на фирма-производител.


Досега проверките на Агенцията по храните не показват сериозни нарушения при производителите на сокове. Новите инспекции обаче ще следят и за захар в напитките. А глобите за нарушителите са между 500 и 5000 лева.


Все още консумацията на натурални сокове у нас е изключително ниска. Ако българинът средно годишно пие по 9,4 литра сок, то в Германия годишната консумация например за човек е 34 литра.


Повече по темата гледайте във видеото.