Дават възможност за учене в колеж след 10-и клас

 

Радикални промени ще има в образованието. Просветният министър предлага разделяне на гимназиалния етап на две части - до 10-и и до 12-и клас.


Промените са насочени основно към учениците в професионалните гимназии и към тези, които учат различни занаяти в училищата. Предложението - да бъдат направени колежи, в които учениците да получават допълнителни знания и умения за професиите, които искат да работят. А в колежите ще може да се учи без завършено средно образование, ако младежът е напуснал училище след 10 клас.


Мартин и Алекс ще завършат училище след по-малко от месец. И въпреки че пет години учат за техници, едва ли ще продължат със занаята.


„В момента излизаме кадри, никой не знае има ли нужда от нас”, обясни Алекс, ученик.


„Едва ли ще продължа да уча това. Просто не ме влече”, отвръща ученикът Мартин.


Идеята е колежите, които ще бъдат създадени, да са междинно звено между училището и университета. Обучението в него ще бъде разделено на два етапа по две години. Така, ако иска професия, младежът може да учи само първите две. Но за по-висока степен ще трябва да изкара и четирите. За бакалавър по професията ще се ходи в университет - и така още две години учене. Това ще важи не само за учениците от професионалните гимназии.


„Не е необходимо само от туризъм да ходят, а може и от езикова да ходят, ама ако това е нещо медицинско за парамедици – няма да стане”, смята образователният министър проф. Тодор Танев.


За тези, които на 16 години са напуснали училище, ще се даде нов шанс, като ще могат дори без диплома да влязат в колеж. Но за пълна квалификация ще трябва още нещо:


„Нека да се върне и да положи зрелостните изпити”, призова проф. Тодор Танев.


Промените според експертите са нужни, защото бизнесът продължава да се задъхва.


„Професионалисти липсват. В която и сфера да вземете най-ниско ниво, където са работниците, те отсъстват, нужни са месеци докато навлязат в порофесията”, обясни председателят на БТПП Цветан Симеонов.


„Разбира се, че бизнесът винаги държи на добре подготвени кадри. Ако са добре подготвени, но това става само при една добра техническа база”, коментира Мирела Хитова, директор на Професионалната гимназия по аудио, видео и телекомуникация.


Най-голяма е нуждата в строителството, металообработване и машиностроенето. А според Алекс в момента бизнесът не търси достатъчно нашите ученици.


„Големият проблем е липсата на практика, защото всяка фирма изисква практика, а след като никой не ти го дава, няма как да го натрупаш”, добавя Алекс.


Вече е намерено финансиране, ако промените получат зелена светлина.


Повече по темата гледайте във видеото.