Музеят на София ще отвори врати с близо година закъснение

 

Музеят на София ще отвори врати с близо година закъснение. Бившата централна баня трябваше да приема посетители още през януари, но съдебни дела бавят откриването.

 

Оригиналната каляска на Княгиня Мария Луиза и още много находки ще можем видим там.
Сред съкровищата, които ще бъдат показани наесен в музея на София, е каляската на губернатора на Източна Румелия Алеко Богориди, която също нови своята история. Всяка отделна зала тук ще бъде със своя тема, за да може да има за всеки по нещо. И това не е всичко.


Разходка по стара софийска улица от края на 19-и век ще ни предложи една от залите. По пода ще са наредени истински жълти павета, ще има стара будка за вестници, както и ретротрамвай.
В същата зала ще бъде показан и първият мерцедес у нас, който е принадлежал на Княз Фердинанд.


В музея ще има осем зали, като всяка ще бъде с отделна тема. Така ще могат да се видят възможно най-много от съкровищата и находките, свързани със столицата.


В Нощта на музеите в средата на май се организира и един вид пред-а-порте. Във всяка от залите ще бъде изложен по един експонат от всички съкровища, който ще разказва историята си.  


А преди официалното откриване наесен, тук през юни ще бъде организирана и ваканция в музея за децата от 1 до 5 клас. Те нагледно ще могат да научат повече за нашата археология и архитектура, за историята на България, а също така ще имат занимания и по изобразително изкуство.


Повече по темата гледайте във видеото.