Екип на Нова телевизия влезе в АГ-отделението на болницата

 

При доказани нарушения, спират държавното финансиране на болницата, в която беше бито новородено бебе. Това обяви здравният министър Петър Москов. 

 

До закриване на болницата обаче няма да се стигне. 

 

Екип на Нова и на предаването „Комбина” първи влезе зад заключените до днес врати на придобилото печална слава отделение. Галя Щърбева разговаря с колегите на арестуваната акушерка. 

Още по темата

 

С подути клепачи и кръгове под очите колегите на Емилия Ковачева в болница „Софиямед” посрещат екипа на Нова. Още не могат да се отърсят от преживения шок. Там почти никой не успял да изгледа до край шокиращото видео от нощта на необяснимата агресия.

 

Бяхме потресени. Някои плакаха, други просто не можехме да го гледаме. Никой не е допускал, че такова нещо може да стане. Бяхме шокирани и още не сме се отърсили от това в отделението. Това е човек, с който сме работили толкова време и нямаше симптоми, че това може да стане”, заяви д-р Валери Нецов, завеждащ гинекологично отделение в „Софиямед”. „Това просто не е човешко, аз като го гледах, имах чувството, че е обладан човек от нещо”.

 

Ръководството на болницата потвърждава, че във въпросната нощ Емилия е изкарала 24- часово дежурство. Казват че това е практика не само в тази болница.

 

„Специално тя, тъй като е от Самоков, по нейно желание сливаше смените си. Грижеше се сама за две деца и майка си и беше много отговорна към тях”, заяви още д-р Нецов.

 

В нощта на трагедията Емилия не е била сама на дежурство, обясниха от болницата. С нея са работили още една акушерка, двама лекари и един санитар.

 

Във въпросната нощ в стаята за интензивно лечение е имало 7-8 бебета, което е повече от обикновено, но те са били разпределени там и в още една стая, където също се грижат за бебетата.

 

Акушерката Даниела Павлова е била дежурна заедно с Емилия Ковачева трагедията.

 

„Познавам я като спокоен човек, на мен нищо не ми е казвала, беше уморена”, заявява Даниела Павлова.

 

В момента в болницата има 4 новородени. 25- годишната Симона е родила само преди няколко часа.

 

 „На всеки нормален човек влияе това. Моята операция беше планирана тук, много хора може би щяха да се откажат, но аз реших да рискувам”, заявява Симона.

 

В момента специалисти преглеждат записи на камерите в отделението, за да установят дали е имало други подобни случаи на насилие. 

 

Разкази от родилното отделение, за което цяла България говори - в събота в предаването „Комбина”!