Сливането на смени било масова практика в почти всички отделения

 

Десет дни след фаталното 24-часово дежурство на акушерката Емилия Ковачева в „Софиямед”, ръководството на болницата за първи път застана пред медиите. 

 

От болницата днес заявиха, че всичко при тях е по правилата. Не са бавили сигнала за насилието над бебето, а 24-часовите смени са били само по желание на служителите. 

 

Главният прокурор обаче сложи точка на спора кой е сезирал органите за насилието над малката Никол. Официално първият сигнал е подаден от болница „Токуда”. 

Още по темата

 

Четири дни са били нужни на „Софиямед”, за да установи кой е бил на работа в нощта, когато пребиват малката Никол. Да прегледат видеозаписите и да разпознаят коя е акушерката. Едва след вътрешното разследване, подават сигнал до органите на реда.  

 

„ „Токуда” са сигнализирали първи”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. 

 

Ръководството на „Софиямед” днес разказа, че на смяна в нощта срещу 18 април са били още 4-ма лекари. Никой от тях не видял промяна в поведението на Емилия Ковачева. A версията за насилие първоначално изглеждала невъзможна. 

 

Аз работя 34 години акушерство и гинекология, такова нещо не съм виждал и чувал да е ставало. Но ние какво мислехме, мислехме, че тази жена независимо кой е изтървал бебето”, заяви Валери Нецов, шеф на АГ-отделението в „Софиямед”.

 

Относно дългото ѝ дежурство от болницата бяха категорични:  

 

„Това дежурство, което тя е положила за 24 часа, е във връзка с нейно желание да слее дежурствата си”, заяви Йордан Пелев, управител на „Софиямед”.

 

Служителка в болницата обаче ни разказва, че сливането на смени наистина е доброволно, но е масова практика в почти всички отделения. 

 

„Сами решават, защото са от провинцията и не искат да пътуват. Дежурства се сменят, особено тези, които идват от провинцията и нямат квартири тук в София. Те карат двойни-тройни дежурства почти всеки път. Имало е случаи, в които не се прибират по три четири дни вкъщи”. 

 

А след смените акушерките стават неадекватни. 

 

„Стават раздразнителни, случвало се е да се отпуснеш на стола и да заспиш буквално за секунди”. 

 

Ако се докаже, че в работата на „Софиямед” има нередности, ще бъдат наложени санкции.  

 

Ако провиненията бъдат доказани, „Софиямед” може да загуби държавното си финансиране”, заяви здравният министър д-р Петър Москов. 

 

Дали провиненията на „Софиямед” ще бъде доказани, ще каже медицински одит.