Големият български сценарист и писател представи "Съновидение за Св. Борис I"

 

„Когато човек се зачете в старите хроники, изпитва умиление от изказа на монасите, а езикът на техните преписки е нещо много увлекателно за един писател. Обръщам с много нежност към него, защото за мен досегът с тази съкровищница е висока чест. Книгата "Съновидение за Св. Борис I", дала живот на филма "Борис I", е смесица между тогавашния и съвременния български език, така както всички ние сме смесица от някогашни и сегашни хора”. Това каза големият български сценарист и писател Анжел Вагенщайн минути преди премиерата на книгата му, предаде БГНЕС.

 

Творбата, актуална и 30 години след написването, разказва за една от най-драматичните и влиятелни фигури в българската история – тази на княз Борис I. Именно "разпнатият между грях и святост" владетел налага православието и славянската писменост, като превръща България в една от най-могъщите държави на своето време.

 

Според Анжел Вагенщайн величието на княз Борис I се измерва с това, че успява да слее двуезичния, двуплеменния и двубог славянски и български народ, кога с мекота, кога с невероятно насилие. Творбата представя сложния му път от мек и нежен хан до един от най-големите владетели на България.

 

Снимка/Видео: БГНЕС