Сестри и санитари се сменяли и сами избирали дългите смени

 

Как се работи в "Софиямед”? Постоянна практика ли са дългите 24-часови дежурства в болницата, каквото е карала Емилия Ковачева онази нощ? Една служителка, чието име и лице остават скрити, разказва пред екип на Нова телевизия.

 

По нейна молба тя остава анонимна, за да запази работата си. Работа, която я докарва до пълно изтощение, защото заедно с колегите си работят по 24 часа, дори по 36 без прекъсване. 

Още по темата

 

"Те карат двойни и тройни дежурства почти всеки път, има случаи, в които по 3-4 дни сестра не се прибира вкъщи”, разказва жената.

 

Официално от болницата отрекоха двойните смени да са практика, а дежурството на акушерката Емилия Ковачева обясняват като изключение. По думите на анонимната служителка обаче сестри и санитари се сменят и сами избират дългите дежурства. 

 

Двойните дежурства са направили впечатление на жена, родила в АГ отделението преди няколко месеца. И нейното лице ще остане скрито. 

 

Според анонимната служителка от възможността да се разменят с колеги най-вече се възползвали сестри и санитари, които не са от София. Въпреки умората, която тази служителка е изпитвала, тя не може да си обясни жестокостта на акушерката Емилия. Познава я лично. 

 

Според ръководството на болницата преумората не е фактор, който да доведе до такива жестоки действия. 

 

"Нашата професия е такава, че нямаме работно време. Ние понякога седим 24 часа и повече в болницата, и то доброволно”, коментира проф. Константин Чернев.

 

Междувременно Главната инспекция по труда е започнала проверка на спазването на рботното време в "Софиямед", заявиха за Нова телевизия от там. Досега не са получавали сигнал от служители на болницата, уточниха още от агенцията.