Когато всичко е наред с майката и бебето, няма причина да ги разделяме, коментират от "Света София"

 

Защо у нас отделят майките от бебетата след раждането коментираха в „Здравей, България” Ралица Димитрова, председател на сдружение „Родилница” и д-р Валентина Григорова – зам.-директор „Медицински дейности” в Първа АГ болница „Света София”.

 

"Работим по кампания бебето да не се отделя от майката при раждането от 2010 г. Това е голям проблем”, обясни Димитрова.

 

"При нас в момента, в който бебето се роди, го слагаме на гърдата на майката. Нямаме никакво съмнение относно това, че бебето трябва да е неотлъчно до майката. Ние сме първата болница в това отношение. Съобразяваме се с желанието на родилката”, коментира д-р Григорова.

 

Екип на "Здравей, България” посети болница "Света София". Там се срещна с д-р Красимира Иванова, началник на Детското неонатологично отделение.

 

"Когато всичко е наред с майката, бебето е здраво и прегледано, няма никаква причина да ги разделяме. В практиката всеки един случай е сам за себе си уникален. Понякога се налага малко по-дълго време бебето да бъде наблюдавано от нас”, обясни тя.

 

Д-р Иванова коментира и случая с акушерката Емилия Ковачева. Тя обясни, че за всички в АГ отделението плачът на бебетата е "нормален фон", с който те са свикнали.

 

"Това е изключителна жестокост, която всеки човек не би могъл да приеме. Случилото се е ужасно”, заяви д-р Иванова.

 

Каква е практиката относно разделянето на майките и новородените в болниците по света - гледайте във видеото.