Българката Боряна Печенякова, която е в Катманду, ни изпрати снимки и видео

Българката Боряна Печенякова, която е в столицата на Непал ни изпрати снимки и видео, направени днес в Катманду. 

 

 

Повечето хора искат да напуснат Катманду, едни за да видят роднини след бедствието, други за по-голяма сигурност”, разказа тя. Жителите на столицата на Непал, които са останали без дом, са в някои от палаткови лагери, разположени в Катманду. В един от клиповете на Боряна може да видите как две деца се опитват да си сготвят.  
 

 

 

„Ние разбрахме за полета за евакуация, организиран от българското правителство, два часа преди да изтече крайният срок за регистрация в индийското посолство. За този полет ние разбрахме от роднини и приятели, които ни информираха чрез Фейсбук и Скайп”, разказа тя и добави:

 

 

„В нашето посолство в Индия ние изпратихме имейл за да потвърдим, че сме добре - на 28.04 в 09.20 мин. местно време, а получихме обаждане и имейл днес 29.04 в 08.52 мин., когато самолетът вече би трябвало да е излетял. Ние така или иначе не възнамерявахме да се възползваме от този полет, но дори и да искахме, може би щяхме да сме единствените, които ще успеят да стигнат до летището, защото сме в Катманду. За хората, които са извън Катманду, това е абсолютно невъзможно за толкова кратко време при тази бедствена ситуация”.

 

 

„Ние имаме договор с чуждестранен инвеститор. Поели сме ангажимент няма как точно след токова бедствие да напуснем страната. Работим с над 350 непалски граждани, които в момента имат нужда от организацията и подкрепата ни. Смятаме да напуснем страната, когато си приключим договорите и ситуацията се нормализира. Ние сме добре. Имаме храна и вода за пиене. Вече има ток, вода, телефони и интернет”, обясни Боряна. 

 

Снимки/Видео: Боряна Печенякова