Проблемът на младежите е, че няма опит, казва вицепремиерът Ивайло Калфин

 

Държавата ще търси работа и обучение на над 42 000 младежи. За целта от Европа са отпуснали 181 млн. лв.

 

3 са програмите, които държавата е разработила за младите хора. В първата („Обучения и заетост за младите хора” ) ще бъдат включени 23 000 безработни младежи. Тя е и с най-голям бюджет (115 млн. лв.). Те ще бъдат обучавани, както и ще могат да работят до 6 месеца. Ето тук виждате кога започва програмата.

 

Втората програма -  „Активни” е насочена към неактивните младежи до 29 години, които не са нито учат, нито работят. Програмата ще обхване  8700 души, а това е нейният бюджет. А тук е датата, на която започва.

 

Третата програма стартира също от юни. Очаква се 2 500 души да намерят работа, а 2 500 да получат квалификация. Програмата е не само за младежи, но те ще имат предимство. Освен обучение и заетост, ще бъдат оборудвани и обзавеждани помещенията, в които ще бъдат разкрити нови работни места за лица с увреждания.

 

В една от пекарните например вече се действа на този принцип. Тук от месец се предлага нов специалитет - пица за вкъщи - майсторът е Красимир. Тук го ценят високо, но не винаги е било така. „Бях безработен 2 години, търсех си работа, но не се намира лесно днешно време”, казва Красимир Антонов.

 

Кандидатства по програма в бюрата по труда. И попада тук. Част от заплатата и осигуровките му плаща Европа. „Това са едни пари, които трудно се заделят от производство  и на всичкото отгоре не знам късмет или нещо друго, но случихме с човека”, казва управителят на пекарната Димитър Бешиков.

 

От средата на годината подобен шанс ще получат хиляди безработни. Държавата ще помага приоритетно младежите, защото точно те са една от групите с най-висока безработица у нас. „Един от основните проблеми пред младите хора е липсата на опит. и когато тръгнат да си търсят работа и ги питат - какъв опит имат, те нямат никакъв”, казва вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

 

Освен това в момента над 160 000 са хората до 29 години у нас, които нито учат, нито работят. „Те нямат желание да се развиват, предпочитат по цял ден да стоят в интернет, да се занимават в мобилните си устройства”, казва пък зам.-министърът Зорница Русинова.

 

Различните схеми ще предлагат професионална квалификация, обучение в реалния сектор, оборудване на работното място и до 6-месеца заетост, за която Европа ще плаща на работодателите.