Забранява се на големите търговци да им налагат допълнителни такси

 

По-леки условия за българските производители да продават стоките си в големите търговски вериги гласува парламентът. Управляващи и опозиция показаха впечатляващ консенсус и заедно одобриха внесените от БСП промени в Закона за защита на конкуренцията. 

Още по темата

 

С новите текстове се забранява на големите търговци да налагат допълнителни такси на българските производители, както и да ги ограничават да търгуват и с техните конкуренти на пазара.

 

10% от оборота ще бъдат глобите за търговските вериги, ако дискриминират българските производители, се казва в промените.

 

Въвежда се изискване веригите с оборот над 50 милиона лева да изготвят типови договори за своите доставчици. Идеята на промените, които предизвикаха недоволство у чуждестранни инвеститори у нас, е българските стоки да стигат по-лесно до пазара.

 

На второ четене обаче законът може и да претърпи промени. Управляващите в лицето на ГЕРБ и Реформаторският блок смятат, че тази санкция е твърде висока и може да доведе до повишаване на цените в големите търговски вериги.

 

С проментие се въвеждат типови договори, които търговските вериги ще трябва да представят на своите доставчици. Ще се забрани да има такси за щандове. Ще се забрани също така един търговец да търгува само с една единствена търговска верига.