Посетителите ще могат да се докоснат и до автомобилите, които обгрижваха властта

 

Един ден остана до официалното откриване на ретро музея във Варна. Обстановката в новоткриващия се музей сякаш пренася посетителите в друга епоха.

 

Всеки, който го посети ще може да се наслади на уникалните силиконови фигури на всички лидери от времето на социализма. Могат да се видят и фигури на български актьори, които вече не са сред нас. Посетителите ще могат да се докоснат и до автомобилите, които обгрижваха властта. 

 

Черно-бели телевизори, първите прахосмукачки и телефони с шайби - в музея са събрани спомените и социалистическото ежедневие на няколко поколения българи. За едни отминалият строй е бреме, а за Цветан Атанасов е мания. Той колекционира всичко от времето на социализма вече 10 години.

 

„Всяка една епоха трябва да се пази и трябва да се помни. Този период беше и аз съм живял в него 20 години, не мога да го забравя току така”, казва Атанасов. 

 


Най-голямата гордост в музея са соцавтомобилите. Всяка машина си има история. Някои от моделите са уникати за България, като Варбург 1000 купе от 63-та година.

 

Ретро музеят е осъществената мечта на Цветан с цената на големи усилия. Експозицията се намира на ъгъла на булевардите „Георги Димитров“ и „Карл Маркс“, а съвсем емблематично за дата на откриването му е избрана 1 май.

 

Репортер: Нивелина Няголова