Целта на новата кампания е борба с парниковия ефект чрез намаляване на климатиците

В Япония днес стартира национална кампания под наслов cool biz (съкратено от cool business), в рамките на която на служителите се разрешава да ходят на работа без вратовръзки, предаде БТА.

 

Целта ѝ е борба с парниковия ефект чрез намаляване на натоварването на климатиците, съобщава РИА "Новости".


 
До 31 октомври държавните служители имат право да идват в своите офиси и кабинети без вратовръзки и дори без сака, обяви японското министерство на околната среда. Забранено е обаче офисните климатици да се нагласят на температури под 28 градуса, посочва агенцията.

 

В кампанията са привлечени асоциацията на универсалните магазини, обединяваща 82 компании и 226 магазина, както и японските ресторанти. 

 

Това е първият етап от преминаването на японските учреждения към летен дрескод. Същите правила спазват и мнозина депутати от парламента. 

 

От 1 юни до 31 септември е периодът, наречен супер cool biz, когато ще бъде официално разрешено в работно време да се носят сандали, хавайски ризи, ризи над панталоните, дънки и тениски. По-либералният дрескод за държавните служители през лятото е въведен в Япония през 2005 г. с цел да се пестят енергийни ресурси. Мярката става особено актуална след аварията в АЕЦ „Фукушима-1”.