За първи път в най-новата ни история църквата събра на едно място цар и премиер

 

1150 години от покръстването на българския народ. С грандиозно честване Варненската и Великопреславска епархия ще отбележи годишнината. Стотици хора се стекоха в древната базилика край старата столица Плиска за тържествената Света литургия, водена от патриарх Неофит. 

 

За тържествените чествания днес и утре във Варна и Плиска пристигна делегация от над 200 гости, сред които българският патриарх Неофит, киевският и украински патриарх, представители на Вселенската, Йерусалимската, Александрийската, Руската, Сръбската патриаршии, на полската, чешката и албанската православни църкви, както и на кипърската и гръцката архиепископии. Присъстват и всички архиереи и митрополити от Светия синод, както и ректорите на духовните семинарии в страната.

 

За първи път в най-новата ни история църквата събра на едно място цар и премиер. Само преди дни Светия синод призна на Симеон Сакскобургготски за цар. След края на литургията с орден Свети Цар Борис беше удостоен премиерът Бойко Борисов, а Симеон Сакскобургготски получи орден  Иван Рилски. Днешните тържества продължават във Варна с тържествен концерт на представителния хор на катедралния храм Александър Невски.

 

Честванията ще приключат утре с  Тържествена света литургия, която ще отслужи митрополит Йоан в  катедралния храм „Свето Успение Богородично“.