Широко дискутираните поправки влизат в сила този месец

 

Къде са парите ни за втора пенсия? Поправките, които предизвикаха скандали в края на миналата година, ще започнат да се прилагат от средата на месеца. Оттогава ще избираме дали вноските ни да отиват в НОИ или в частен фонд, съобщи за Нова социалният министър Ивайло Калфин. 

 

В края на миналата година парламентът прие закон, според който всеки трябва да избере дали

Още по темата

да държи парите си за втора пенсия в НОИ или в частен фонд. И въпреки че беше приет –  законът не беше приложен. Влизането му в сила се отложи, за да бъде дообсъден, доуточнен и - най-вече - за да се уталожат страстите. Точно затова – в момента осигуровките на 5 200 младежи, които са започнали работа през тази година – не са нито в НОИ, нито в частен фонд, а тук в НАП.

 

В началото на годината студентът Кирил Тракиев намира първата си работа в бюрото по труда. И иска да има правото да избира къде да отиват осигуровките му. Той споделя, че е склонен да се прехвърли към НОИ", казва той.

 

По закон – такава възможност съществува. На практика – не. А конкретните законодателни промени вече са на път. Ще станат ясни в средата на май – тогава, когато всички промени в пенсионната система се очаква да влязат в парламента.

 

Още не е ясно къде точно ще се съхраняват парите на всички като Кирил, които изберат държавата. От финансовото министерство предлагат парите да се трупат в Сребърния фонд, който е част от държавния резерв:

 

"Прилича ми на прехвърлянето на здравните вноски, както направи Дянков – от Здравната каса в общия бюджет и които бяха изхарчени не за здраве", заяви Корнелия Нинова.

 

По думите на Калфин обаче този случай е съвсем различен.