Според Каролев дупката в КТБ ще е ясна, когато се продадат активите ѝ

 

„Вскякакви оценки за това каква е дупката в КТБ са счетоводни оценки. Истината колко ще се окаже дупката, ще бъде ясна, когато бъдат разпродадени активите на КТБ”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” икономистът Владимир Каролев.


Той поясни, че не данъкоплатецът изплаща пасивите на банката – влоговете на клиентите на банката.


„Тази сума се плаща от хората, които имат депозити в банката. Фондът за гарантиране на депозитите не е държавна институция. Неговите пари се формират от 0,5% от всеки депозит, който влезе в банката. И тази схема работи по цял свят”, коментира икономистът Владимир Каролев.


Той поясни, че съдия-изпълнител от името на КТБ може да влезе единствено в дружество, което е взело директно кредит от КТБ и не си връща заема.


„Вестниците „Уикенд”, „Телеграф”, Монитор” се печатаха в една чисто нова печатница, направена с кредит от КТБ за 62 млн. евро. Това става миналата година. Един месец преди да падне КТБ, тази печатница спря да си изплаща кредити, лизингови вноски. Есента всички вестници бяха преместени в печатницата на „Труд” и „24 часа”. И тази нова печатница сега не работи – тя е във фалит. Седи в банката, защото синдиците в банката ще я продават и някой ще я купи евтино”, прогнозира журналистът Иван Бедров.


Целия разговор гледайте във видеото.