Българското вегетарианско общество се обяви против "варварския ритуал"

Българското вегетарианско общество призова църквата да се разграничи от "варварския ритуал на кървавите гергьовски курбани". Ден преди Гергьовден, в писмо до патриарх Неофит, президента, премиера и медии, вегетарианците повдигнаха въпроса.

 

От вегетарианското общество молят патриарха да представи позицията им пред Светия Синод и да бъде взето отношение. В нея се казва, че един от най-големите християнски празници в България традиционно е отбелязван на трапезата "с многочислени курбани за здраве, закрила от злини и омилостивяване на Бог и природа". 

 

"Но какво са курбаните? Кървави „жертвоприношения“, които определено не са християнски, а в XXI-ви век не са и етични. Езическа и старозаветна традиция, която би трябвало да е напълно отживяла след Христовата повеля: „Милост искам, а не жертва.“…  Да се осъзнае, че една традиция е отживелица – е будност! А след това се иска смелост промяната да се приложи", пише в писмото.

 

В него вегетарианците заявяват, че е недопустимо утвърждаването от църквата на този "варварски ритуал”. Според организацията е "парадоксално”, че след пълните 40-дневни пости, предшестващи празника на Възкресение Христово, изведнъж трапезата ни се оказва отрупана с "тежки месни ястия, допълнени от козунаци и яйца, което дори и да е оправдано от канонична гледна точка, е напълно в разрез с всякакви здравословни норми”.