Абсурдът със заградения плаж си остава

 

Оградата на плажа в Кранево, която предизвика вълна от възмущение, е била премахната…но само наполовина! Така въпреки обещанията, че ще бъде премахната изцяло - абсурдът със заградения плаж си остава. Защо на пясъка в Кранево ще продължи да стърчи ограда?


Тези решетки на плажа в Кранево разбуниха духовете. Близо 200 метровата ограда на пясъка, оказа се, се издига там от години. Причината – била в частен имот на детски лагер, а не на плаж.


„1200 деца не са малко. Трябва да бъдат контролирани, трябва да бъде ограничен достъпа на външни лица вътре и изискването на туроператорите е да има такава ограда”, обясни кметът на с. Кранево Румен Николов.


А как половината пясъчен плаж се оказа в рамките на частния имот? За това оказа се е виновно бурното море.


„Впоследствие морето си го връща. Сега виждате имаме 20 метра. След 5-6 дни, ако е хубаво времето, ще се удължи с още 4-5 метра плажната ивица”, добави Румен Николов, кмет на с. Кранево.


След обясненията за бурното море последва бурна обществена реакция. А властта обеща проверки и при нередност  - оградата да бъде премахната. И докато чакахме решетките да паднат, с изненада открихме, че без много шум оградата вече е съборена. Но само половината!


Собственикът сам е махнал ограждението, защото и до момента няма издадена заповед от Община Балчик за принудителното й премахване. Прави впечатление, че са махнати около стотина метра от нея и то точно тази част, която излиза 8 метра извън регулация.


А нарушението беше установено след проверка от Агенцията по кадастъра, която направи ново замерване на имота.Строителните инспектори пък установиха, че оградата е без разрешително за строеж.


Премахнатата наполовина ограда обаче може съвсем скоро да бъде поставена отново.


Оказва се, че вече има подаден документи в Община Балчик с искане отново да бъде поставено ограждението около Международния лагер. А от друга страна Община Балчик не може да откаже такова разрешение и най-вероятно разрешителните документи ще бъдат подписани.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Нивелина Няголова