"При тях траурът след загуба на близък човек е 13 дни", разказа репортерът Надя Ганчева

 

„Първото впечатление, когато отидохме беше, че хората не изживяват тази трагедия по трагичен и драматичен начин. Тяхната философия и живот са много различни от нашите. Направи ми впечатление, че независимо къде ходихме, и независимо колко са пострадали хората, с които се срещаме, те идват да помагат на нас. Питаха ни от какво имаме нужда”. Това заяви за „Здравей, България” репортерът Надя Ганчева, която бе специален пратеник на Нова в Непал.


„Всички местни хора постоянно ходят с маски на лицето, дори и и преди земетресението, защото там е много прашно. Проблемът е, че няма как да изкараш дълго време без тази маска”, добави тя.


Надя ракзаза как хората от столицата, които били пострадали по-малко, веднага оставили къщите си и се насочили към вътрешността на страната, където цели села били разрушени от силното земетресение.


„Повечето от пострадалите къщи бяха построени само от тухли и греди, или изцяло гредоред. Може би това е и основната причина те да паднат. Няма никаква бетонна структура. Може би лошото строителство е причина да има толкова много жертви”, обясни операторът Мирослав Михайлов, специален пратеник на Нова в Непал.


Репортерът на Нова Надя Ганчева, която отразяваше събитията в Непал след силното земетресение разказа още, че се е впечатлила от добротата на хората в Непал, които „те карат да ги заобичаш след петата минута”.


„Много трудно беше да намерим хора, които са загубили някого от земетресението, защото при тях траурът е 13 дни, през което време те стоят затворени вкъщи, не се срещат с никого и не излизат навън”, добави Надя Ганчева.


Целият разговор гледайте във видеото.