За българските пилоти, които спасяват стотици животи

 

В Деня на храбростта следва една история за безстрашието в сянка. За полетите между живота и смъртта. За българските пилоти, които спасяват стотици животи. Но никой не разбира за това. Живко Константинов ни среща с двама смели мъже и ни разказва техните истински и невероятни истории.


Те са смели. Хладнокръвни и непоколебими. Те са пилоти. Не познават рутината. А и съдбата не ги е пощадила. Поднесла им е такива изпитания, че съвсем спокойно можем да ги наречем герои. Такива, като капитан Колев. Той приводнява самолет в Габон.


„Не усещаш нито страх, нито болка! Нищо не се вижда! Навремето много добре ни учеха, със завързани очи да пипаш всичките прибори. Дава резултат! Нищо не виждаш. Отваряш вратичката и излизаш! Това, което се шегуваме е, че въпреки телосложението ми, отпред има едно малко прозорче, като коркова тапа излязох от него!”, разказва капитан  Йордан Колев – командир на самолет АН-26.


Огромният риск при приводняването завършва с 4-ри спасени животи на самолета и още стотици хиляди на земята.


Великолепната четворка е посрещната с овации от стотици смаяни погледи на плажа. Една от най-опасните маневри в авиацията и хладнокръвнието на пилота записва капитан Колев и останалия екип в историята на Габон. Медиите в източно-африканската държава обявяват екипажа за национални герои.


Самолетът е набрал такава скорост, че връщане назад няма. Близо 120 гларуса се блъскат в корпуса.


„Чувството е, че все едно попадате с колата в градушка! Оттам драстично се промени звукът на моторите. Тоест нещата не са никак наред! Попадат в двигателите, по колесника!”, разказа капитан Борислав Джажев.


Въпреки това капитанът успавя да приземи самолета и да спаси всичките 175 пътници на борда.  Без почести. С потупване по рамото, капитан джаджев се превръща в герой – за пътниците, за екипажа, за разследващите.


Разказ за незнайните мъже във въздуха, които продължават да летят – без награда, без почести, заради всички нас – пътниците.


„Те са си истински герои! Те не може да са в сянка! Просто малко повече публичност да дадем на това, което са правили, защото когато са влизали птици в двигателите, или са се запалили двигателите на базата на хладнокръвието са спасили стотици хора!”, заяви министър-председателят Бойко Борисов.


Да попаднеш в най-тежката ситуация и да се измъкнеш на косъм. За честта и спасението.


Гледайте "Темата на Нова" тази вечер след централните новините в 19 часа.