В годишната класация на „Спасете децата” България е поставена на 44-то място

 

България в дъното на поредната класация. Отглеждането на деца у нас - изключително трудно. На предпоследно място сме в Европа по условията, които държавата предлага на майките. Най-лесно е да гледаш дете в Норвегия.


Майчинството е благословия, но все по-малко са жените, достатъчно смели да поемат тази отговорност. За повечето българки фактор номер едно са парите. С месечен доход от 1000 лева на грижите на Тити разчитат ученик и бебе.


„Детските не стигат до абсолютно никъде. При нея тепървяа са трудностите с детските градини. Едно, че няма места, второ - няма на кого да я оставя”, казва Тинка Ванева, майка на две деца в София.


Българките се водят най-облагодетелствани в Европа - с майчинство от над 400 дни. Затова пък месечната надбавка за дете у нас е 35 лева, а в Германия - 184 евро. Така почти всяка българска майка ще предпочете да отгледа детето си другаде. Потвърждава го Десислава най-вече с мисълта за образванието на своите деца.


„Едно висше обучение във Виена струва 300 евро. Аз за моя син плащам 1000 лева на година”, обясни Десислава Трифонова, майка на две деца от Русе.


В годишната класация на „Спасете децата” България е поставена на 44-то място сред общо 179 държави. В Европа сме на предпоследна позиция.


Индексът на майчинството отчита смъртността при раждане и при малките деца, продължителността на задължителното образование и доходите.


„Един от най-големите проблеми пред майчинството е липсата на подкрепа от държавата. Говоря за липса на детски градини, на социални услуги, от които се нуждае едно семейство качествено да отгледа детето си”, обясни Яна Алексиева, психолог в Асоциация „Родители”.


Всичко това си заслужава. Заради моменти като този, когато чуеш как невръстното хлапе с блясък в очите казва за първи път думичката „мама”.


Повече по темата гледайте във видеото.