Това е установила проверката след побоя над бебето Никол

 

От януари насам акушерката Емилия Ковачева всеки месец по седем пъти е карала 24-часови смени плюс 8-часовия нормален работен ден. Това е установил проверката на болницата, след ужасяващата история с бебето Никол, което едва на 4 дни беше зверски пребито от акушерката.

 

„Стандартът изисква болницата да има минимум четирима лекари специалисти по неонатология. Тази болница има двама на трудов договор. Тоест отклоненията са в неонатологията”, обясни доц. Златица Петрова – директор на Изпълнителна агенция „Медицински одит”.

 

В болницата имало още петима доктори, които са на граждански договори. 

 

Акушерката Емилия Ковачева пък била на два договора – трудов и граждански. Според Златица Петрова това не е позволено от закона. 

 

Според вътрешния правилник на болницата, утвърден от директора, служителите не е можело да работят две последователни 12-часови смени без съответната почивка. 

 

Проверката е открила освен това нарушения по самия ход на лечение на Никол.

 

„В историята на заболяването първото отразяване на състоянието на детето е отбелязано на следващия ден в 19:30 часа, 16 часа по-късно”, обясни Златича Петрова.

 

По думите ѝ за нарушението ще бъде глобен дежурният лекар.

 

Сред другите нарушения, установени от одита на болницата, са и застраховките. Всички служители е трябвало да бъдат застраховани, но всъщност застраховки имат само определени служители. Акушерката Емилия Ковачева няма.

 

„Няма изненада, че има много нарушения в болницата”, заяви доц. Златица Петрова.

 

Целия разговор гледайте във видеото!