В Македония готвят голям национален протест ще се проведе на 17 май

 

Кое драсна клечката на протеста срещу македонския премиер Никола Груевски? Един разговор между премиерът Груевски и вътрешният министър Гордана Янкуловска. В този разговор има сериозни съмнания, че се опитва да се прикрие убийството на младеж от полицай.

 

Записът, който пуснаха преди три дни е на лидерът на основната опозиционна сила в страната, известна като СДСМ Зоран Заев. Това е дена поредица от записи. Той твърди, че притежава с 10 000 записа, взети по незаконен начин от управлението на Груевски, в които се подслушват и журналисти. Една от подслушваните личности е и жертвата Младенов, който през 2013 г. беше убит в Атина при неизяснени обстоятелства.

 

Тук я наричат медийна бомба с допълнителни изяснявания относно обстоятелствата около смъртта му - катастрофата, в която е загинал. Опозицията непрекъснато пуска на час по лъжичка информация.

 

Груевски отрича абсолютно всичко. Електронните медии обаче са под негов контрол.
Той казва, че тези записи са рязани и не могат да докажат каквото и да е, че протестът е политически и нещата отиват до борба за власт, а не толкова за демократичен контрол.

 

Профилът на протестиращите е млади хора, подобно на протестите в София през 2013 година. Те се обявяват за това полицията да не упражнява прекален контрол и за възстановяване на демокрацията.

 

Голям национален протест ще се проведе на 17 май. Днес протестиращите ще се съберат пред най-охраняваната зона в града - пред правителството в 19 часа българско време. Взимат се всякакви мерки срещу провокаторите. В един  от вестниците даже има препоръки как да се държат хората, когато видят провокатори и хора, криещи лицата си.

 

Повече по темата гледайте във видеото.