Злоупотребите са свързани с лобиране за търговско дружество

Военноокръжна прокуратура в София обвини в корупция и злоупотреба със служебно положение подполковник Владимир Мильовски, експерт в командване на сухопътните.

 

Според обвинението злоупотребите са свързани с лобиране за търговско дружество, като причинените щети, ако беше успял, щяха да стигнат до 1 400 000 лева.

 

През 2013 г. Министерство на отбраната е обявило обществена поръчка за доставка на десантни парашутни системи "Кръгъл купол" и десантни парашутни системи тип "Летящо крило". В конкурса са участвали дружествата "Ломини" и "Параплекс-Брюгеман".

 

Подполковник Мильовски като главен експерт в отдел "Специални сили" не е посочил ясни и точни изисквания за параметрите на парашутите. Целта е била да се даде възможност за произволна преценка на съответствието на доставените впоследствие парашути.

 

Между септември 2013 и януари 2014 г. Мильовски е събирал информация за хода на заседанията на комисията и предоставял тази информация на Стоян Стоянов, син на собственика на "Ломини". 

 

Освен това Мильовски е уговарял полковник Борисов - член на комисията, да заяви пред останалите членове, че парашутите, предлагани от " Параплекс-Брюгеман" не работят "на принудително отваряне" и не съответстват на изискванията за дължина на вървите. 

 

Мильовски е подвел заместник-директора на Служба "Военна полиция" полковник Стоил Чипилски и пред капитан Християн Христов-началник сектор в Регионална служба "Военна полиция"- София, че процедурата за възлагане на обществената поръчка ще бъде манипулирана в полза на "Параплекс-Брюгеман", както и че парашутите, предлагани от това дружество не съответстват на изискванията на специалните сили. По този начин Мильовски е целял да бъде образувана проверка от "Военна полиция"-София и така "Параплекс-Брюгеман" да бъде отстранено от участие в процедурата. 

 

Освен това Мильовски е настоявал пред подполковник Георги Мянков и бригаден генерал Михаил Попов от Пловдив да откажат да приемат доставените парашути, които вече са били договорени между Министерството на отбраната и "Параплекс – Брюгеман". 

 

Всичко това Мильовски е извършил с цел дружеството "Ломини" да бъде определено за изпълнител на обществената поръчка. Това е щяло да ощети Министерство на отбраната с 1 400 000 лв, колкото е разликата между цените, предлагани от "Ломини" и цените, предлагани от "Параплекс–Брюгеман".

 

Спрямо подполковник Владимир Мильовски е взета мярка за неотклонение "гаранция" в размер на 1 000лв., която трябва да бъде внесена в 5 - дневен срок.