Проверката е поверена на Специализираното звено за разследване на корупционни престъпления

Военният министър - на разпит в ДАНС.

 

Николай Ненчев беше привикан от прокурорите от спецзвеното "Антикорупция", за да обясни кой и за какво му е предлагал подкуп. В края на април Ненчев разказа, че му е бил предложен процент от евентуална сделка за ремонт на руските ни изтребители "МиГ" на обща стойност 80 млн. лева. Кой му е отправил това предложение министърът не уточни. Прокуратурата обаче се самосезира . Междувременно представителят на МиГ за България - вторият ни космонавт Александър Александров, вече публично обвини Ненчев в лъжа.

 

Какво е разказал военният министър на прокурорите днес не стана ясно - Ненчев избегна контакти с медиите, които се бяха събрали пред сградата на ДАНС да получат информация за разговорите с него. На журналистически въпрос "Защо?", медийният съветник на министъра Валерия Кардашевска заяви: "Не може да дава информация, тъй като прокуратурата продължава да работи по случая и не може да изнасяме информация преди случая да е приключен".

 

По думите на медийния съветник, министърът се явил и оказал пълно съдействие, отговорил е на всички въпроси. Тя обясни, че часът на явяването му пред прокуратурата бил променен за 8.30 ч. сутринта и според нея приключил много по-рано от 11.30 ч., тъй като Ненчев имал среща в 10 часа.

 

Припомняме, че прокуратурата започва проверка за предложен подкуп на военния министър в деня, в който излезе интервюто му пред в. "Сега" със заглавие "Предложиха ми процент, за да подпиша поддръжката на МиГ-29".

 

Видео: Архив Нова ТВ

 

В него Николай Ненчев излага факти за среща с неназовани лица, предали му предложение за заплащане на "сериозни проценти" ако се съгласи за подписване на договор за 80 млн. лева за поддръжка на военни самолети. Ненчев посочва, че "те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да ми предложат". Твърди също, че спрямо него са били отправяни и заплахи за живота. Прокуратурата проверява и тези твърденията.

 

До началото на тази проверка Николай Ненчев не беше уведомил по никакъв начин органите на досъдебното производство за предлагания му подкуп, въпреки задължението за това на всяко длъжностно лице.

 

Видео: Архив Нова ТВ