Предстои създаването на бюро по установяване на конфликт на интереси

Надявам се да сложим края на фиктивните декларации пред Сметната палата. Това заяви в студиото на „Здравей, България” вицепремиерът Меглена Кунева. 

Още по темата

 

В края на април беше изготвен проектозакон, който цели да подобри борбата с корупцията. „В момента правим финансовата обосновка", обясни Кунева. 

 

В законопроекта се предвижда създаването на Национално бюро по установяване на конфликт на интереси. „Предложението ни е това да е едноличен орган. Предлагаме този човек да се предлага от Министерски съвет, но това да се потвърждава, да речем, и от президента”, обясни Кунева.

 

Бюрото ще бъде снабдено със софтуер, който независимо от хората ще прави засичане на декларациите, уточни тя. Ако има сигнал, че някой кара кола, която е твърде скъпа, ще се прави специална проверка. Ако има 10 000 лева разлика от това, което получаваш и начина, по който живееш, ще се извърши дълбочинна проверка, уточни Кунева.

 

 

 

Всеки месец това бюро ще се отчита, освен това то ще се отчита редовно и пред парламента. Освен това всяка година външна компания ще проверява как работи това звено”, съобщи вицепремиерът.

 

Вицепремиерът коментира и случващото се в Македония. „Смятам, че няма непосредствена опасност за нас, за България, но е много тревожна ситуацията в Македония, трябва да се съберем в един общ формат и да обсъдим ситуацията”, заяви тя. 

 

„По отношение на Западните Балкани се събуждат призраците от началото на 2000 година. В момента, в който аз се опитвам да намеря формата как Западните Балкани да се върнат като приоритет по време на българското председателство, тези сигнали не ни помагат”, каза още Кунева.  „Аз съм щастлива, че в тази ситуация България е член на ЕС и Македония иска да влезе в ЕС, това създава мост между политиките”, добави тя.