Служители на общината вече се събират, за да попречат на съдия изпълнител да опише имуществото на кметството

 

Жива верига пред кметството в Сопот и блокада на подбалканския път София-Бургас организират жителите на града. Причината е, че частен съдебен изпълнител ще прибира имуществото на общината заради дългове, а хората искат да го спрат. 


Пред сградата на общината още от 8 часа сутринта започнаха да се събират служители, които се заканват да не допуснат частния съдебен изпълнител да опише и изземе имуществото, което в последствие да бъде разпродадено на публичен търг.

 

Община Сопот дължи 4,5 милиона лева на фирмата, която построи пречиствателната станция на града. В момента местните власти кандидатстват за безлихвен заем, за да може да бъде покрит този дълг. 

 

Точно в 11:00 часа трябва да пристигне частният съдебен изпълнител. Хората се заканват да бранят имуществото на общината със зъби и нокти.

 

Над 300 предмета, собственост на община Сопот, ще бъдат продадени на публичен търг. Сред тях са бюра, маси, столове, секции, монитори, компютри.

 

За момента може би столът ми е спасен, както и по-голямата част от оборудването. Не са толкова важни столовете и масите. Проблемът е със сървърите и с цялата информация, която се съдържа за физически и юридически лица. Точно това не трябва да се случва. Не трябва да напускат очертанията на сградата. Означава данъкоплатците на община Сопот да не получават администриране в определен период от време”, обясни кметът Веселин Личев.

 

По думите му през неговия кабинет минава цялата информация за училищата и детските градини. 

 

„Тук е счетоводното обслужване на общината и почти всички компютри са описани заедно със софтуера, със счетоводните програми”, обясни още Личев.

 

Цената на предметите тръгва от 10 лева  и стига до 400. Според кмета този търг няма да покрие и една трета от задължението на общината.

 

А общият дълг на общината, заради който принудително ще изземат имуществото, е 4 милиона и половина лева. Натрупан е към фирма, построила преди пет години пречиствателната станция на Сопот. Изграждането е струвало общо 18 милиона лева. Заради финансова корекция от екоминистерството част от парите били спрени и така общината не успяла да се разплати изцяло със строителния консорциум.

 

„Не за първи път се насрочва публична продан на тези движими вещи. Преди може би повече от половин година, на 25 април 2014 година, ние отново бяхме пристъпили към насрочване на публична продан на същите тези движими вещи, които са описани към нас. Само че тогава се депозира една сума по изпълнителното дело и тогава взискателят пожела да се отложи публичната продан, по-скоро той я спря”, обясни Мариана Обретенова, частен-съдебен изпълнител.

 

Сега в действията на кмета, подкрепен от гражданите, частният съдебен изпълнител видя политически мотив.

 

Казвам моето мнение. Това е форма на предизборна кампания. До този момент той не проявява никакво желание да решим казуса, а по-скоро използва ситуацията, като ние си говорим чрез медиите”, обясни още Мариана Обретенова.

 

Публичният търг е обявен за 11:00 часа.    

 

 

 

Сред хората, събрали се пред общината тази сутрин, обаче се създаде напрежение и суматоха. Появи се и мъж, който заяви, че е взискател, иска да купи сървърите и да ги дари на общината. 

 

Кметът пък заяви, че е намерил около 50 000 лева, които ще бъдат преведени на фирмата. Надеждата е с тези пари да бъде спряна продажбата на компютрите. Очаква се и до края на седмицата финансовият министър да подпише безлихвения заем.