Министър Москов понижи нивото на компетентност на отделението по неонатология

След случаят на насилие над новородено в болница „Софиямед” здравният министър Петър Москов понижи на нивото на компетентност на отделението по неонатология на болница „Софиямед”. 

 

 

Още по темата

 

Това на практика означава, че в отделението няма да могат да остават бебета с проблемно развитие и майки с рискова бременност.

 

Експерти обясниха за Новините на Нова, че понижаването на нивото на компетентност на практика означава, че отделението в болница „Софиямед” ще получава по-малко пари от НЗОК  и че за някои дейности може да се наложи да ползва консултанти.

Причина за действията на министъра е докладът от проверката на Столичната регионална здравна инспекция в болницата.

 

Според инспекторите  структурата по неонатология  в „Софиямед” не отговаря на ІІ-ро ниво на компетентност, а на І-во ниво на компетентност. Те са убедени, че отделението, оборудването в родилното, пациентските стаи, медицинската апаратура, наличният персонал, както и други клинични услуги в отделението отговарят на по-ниско ниво медицински стандарти, отколкото е било досега. Въпреки това в отделението по неонатология има всички задължителни елементи за израждане и гледане на здрави новородени. 

 

Още в края на миналия месец стана ясно, че проблеми в болницата са констатирани и преди случая, при който акушерка преби новородено: